prof. dr hab.

Emilia Fornal

prof. dr hab.

Emilia Fornal

Podczas Kujawsko-Pomorskiego Forum Innowacji, Nauki, Biznesu i Samorządu wystąpi w ramach:

Żywności i jej jakość, fakty i mity
2023-11-06, 10:00 – 10:30


Prof. dr hab. Emilia Fornal jest chemiczką analityczką, ekspertką w zakresie w chromatografii cieczowej i spektrometrii mas. Pracuje w Uniwersytecie Medycznym w Lublinie, pełni funkcję Prodziekanki Wydziału Biomedycznego, kieruje Katedrą Dietetyki i Bioanalityki oraz Zakładem Bioanalityki. Odbyła liczne zagraniczne staże naukowe i z zakresu zarządzania, m.in. w GlaxoSmithKline R&D (UK), London Imperial College (UK), IBM TJ Watson Research (USA) i w Uniwersytecie Stanforda (USA). Autorka licznych prac naukowych oraz patentów dotyczących uwierzytelnianiu i wykrywaniu zafałszowań żywności.