Prof. UWM dr hab. inż.

Joanna Katarzyna Banach

AI Technika Sp. z o.o.

Prof. UWM dr hab. inż.

Joanna Katarzyna Banach

AI Technika Sp. z o.o.

Podczas Kujawsko-Pomorskiego Forum Innowacji, Nauki, Biznesu i Samorządu wystąpi w ramach:

Autentyczność miodu wobec globalnych kryzysów – rola sztucznej inteligencji w bezpieczeństwie żywności.
2025-11-06, 14:40 – 15:00


Ekonomistka w zakresie towaroznawstwa, nauczyciel akademicki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w Instytucie Nauk o Zarządzaniu i Jakości. Jej badania nad jakością i autentycznością żywności znalazły praktyczne zastosowanie w przemyśle oraz krajowym systemie gwarantowanej jakości QAFP. Autorka i współautorka ponad 200 publikacji oraz 5 patentów; współpracuje z branżą spożywczą i firmami komercjalizującymi innowacje. Kierownik naukowy projektu NCBiR realizowanego z firmą AI Technika, w ramach którego rozwija zastosowania sztucznej inteligencji w analizie miodu na potrzeby poprawy bezpieczeństwa żywności.